Izmenjevalni teden 2016 v Sloveniji

IAAS IZMENJEVALNI TEDEN 2016: »Misli globalno, deluj lokalno«


Letošnji, že 14. Strokovni IAAS izmenjevalni teden v Sloveniji je potekal od 25.9.2016 do 2.10.2016. Udeležili so se ga študenti agronomije, živilstva in biotehnologije iz 6 mednarodnih društev IAAS iz Švice, Belgije, Bolgarije, Španije, Črne Gore in Grčije. Teden je bil vsebinsko zelo pester, saj so tuji študentje imeli možnost spoznati veliko različnih podjetij in inštitutov. Kot gostitelj je bila naša naloga poskrbeti za celoten program, prenočišče, hrano in tudi za zabavo.

Izmenjevalni teden smo začeli v nedeljo dopoldne, ko so se nam najprej pridružili Grki, Španki, Črnogorki in Bolgara. Proti večeru pa smo se razveselili še prihoda švicarske ekipe. Skupaj smo povečerjali in nato nadaljevali večer na Študentskem Kampusu z različnimi spoznavnimi igrami. Žal Belgijke ta dan niso bile del naše družbe, saj so prispele zelo pozno, tako da smo se bolje spoznali šele naslednji dan.

V ponedeljek zjutraj smo se odpravili v Črnuče, kjer nam je ga. Vesna Miličič predstavila sistem akvaponike, ki oskrbuje družino z zelenjavo in zelišči. Princip akvaponike temelji na tem, da se ločeno gojijo ribe, ki z iztrebki poskrbijo za hranilne snovi, ki jih potrebujejo rastline, katere uspevajo na vodi s hranili. Seveda je pri tem potrebno neprestano spremljanje parametrov, eden izmed pomembnejših je vrednost pH.

Po zanimivem ogledu smo se odpravili na FKKT, kjer smo v restavraciji SloResta imeli kosilo, zatem pa smo se odpravili proti Zalogu, kjer smo se v podjetju KOTO srečali z ga. Ano Cerar in direktorjem AlgEna g. Robertom Reinhardtom. Najprej smo imeli predstavitev o algnih tehnologijah, nato je sledil še ogled bazenov z algami. Napotili smo se v Rožno dolino, kjer so gostje pripravili njihove tradicionalne jedi, ki smo jih poskusili ob skupnem druženju.

V torek smo se po zgodnjem bujenju odpravili do Kmetijskega Inštituta v Ljubljani ter si ogledali gensko banko Slovenije. Najprej je sledila kratka predstavitev o delovanju in raziskavah genske banke, ki jih izvajajo na področju rastlinskih genskih materialov, kot tudi širše delovanje na oddelku in inštitutu. Temu je sledil ogled semenskega in genetskega laboratorija in nato kosilo v restavraciji SloRest v Šiški. Po kosilu nam je ostalo malo prostega časa, zato smo si privoščili kepico sladoleda ter si ogledali center mesta Ljubljane. Za tem je bil na vrsti ogled pivovarne Union in zaslužena degustacija piva. Ogledali smo si zgodovinski muzej pivovarne Union ter nekaj starejših reklamnih oglasov, ki so bili po mnenju večine veliko bolj zabavni in inovativni v primerjavi z današnjimi. Po degustaciji nefiltriranega piva smo odšli proti Print hostlu, kjer je udeležence izmenjevalnega tedna čakala večerja. Po večerji so se prijateljstva krepila preko družabnih iger in obilico smeha.

V sredo, 28.9.2016, smo pričeli z delavnico, kjer smo senzorično analizirali raznovrstne izdelke. Delavnica je potekala v predavalnici Ž1 na Biotehniški fakulteti (oddelek za živilstvo) pod vodstvom predavateljice ge. Mojce Korošec. Po končani delavnici smo odšli na kosilo v restavracijo Slorest na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Kosilu je sledil kratek

sprehod do Koseškega bajerja, kjer so potekale družabne igre. Zvečer pa smo se vrnili v hostel, kjer nas je pričakala večerja. Po večerji smo se zbrali na Kongresnem trgu, razdelili smo se po skupinah in pričeli s težko pričakovanim in zabavnim »pub crawling-om«. Večer smo zaključili v pub-u Pod Skalco.

V četrtek, 29.9. 2016 smo imeli celodnevno ekskurzijo po Sloveniji. Za pot smo se razporedili v 3 avtomobile in najeti kombi, ki ga je vozila naša članica. Naša prva postojanka je bila Pedagoško raziskovalna postaja Krumperk, kjer smo si pod vodstvom Urške Kirn, ogledali njihovo konjarno ter se v njihovi maneži preizkusili tudi v jahanju. Pot smo za tem nadaljevali do Kranja, kjer so nas za kosilo že pričakale pice iz bližnje trgovine. Naslednja točka dneva je bil ogled Podjetja Humko, kjer nam je g. Tomaž Čufer razkazal njihovo podjetje, razložil delovanje, njihov proces izdelave različnih gnojil in koncept zelenih sten. Zaključek pa je bila znamenita turistična destinacija Bled. Tam smo se z čolnom odpravili na krajši ogled Blejskega otoka in okolice jezera preden smo se skupaj vrnili v Ljubljano.

V petek, 30. 9. 2016 smo na Biotehniški fakulteti imeli predavanje o slovenskih vinorodnih deželah. Predavala sta prof. dr. Tatjana Košmerlj in enolog Bruno Gaberšek. Po predavanjih je sledila še degustacija različnih slovenskih vin (Cviček PTP (Marko Zajc), Vitovska in Izbrani teran PTP (Vinakras), SAU in CH (Hiše vin Emino), Refošk Rex Fuscus in Malvazija Capris (Vinakoper), Modra frankinja (Vinske kleti Metlika), Merlot in Rebula (KZ Goriška brda)). Po degustaciji smo imeli kosilo v restavraciji Slorest na FKKT. Sledil je še ogled celotnega botaničnega vrta.

Naporen teden je bil za nami in čas našega druženja se je začel počasi iztekati, zato smo si v soboto, 1.10.2016 vzeli najprej kakšno minutko več za spanje in udeležencem omogočili tudi malo prostega časa. Dobremu kosilu je sledil »City rally«, ki je vključeval ogled raznih znamenitosti in zanimivosti Ljubljane. Pri tem smo si stvar še dodatno popestrili z ustvarjanjem smešnih fotografij, ki istočasno ostanejo tudi lep spomin na obisk Exchange weeka-a v Sloveniji, tako smo združili zabavo s spoznavanjem lepot Ljubljane. Zadnja postaja je bil Ljubljanski grad, občudovanje razgleda in pa čas za nakup spominkov.
Ker je bil to naš zadnji skupni večer, smo se na večerjo odpravili v gostilno Keršić. Nadeli smo si svečana oblačila in se ob dobri hrani in pijači še zadnjič skupaj poveselili. V nedeljo pa smo dogodek zaključili, ter pospremili udeležence do njihovih transportnih sredstev, ter se od njih poslovili.

Anja Tanšek, Karina Soklič, Klavdija Strmšek, Nik Bradač, Mihael Čargo in Maruša Klančar

Leave a Reply