Evropski kongres 2016

KONEC IN ZAČETEK LETA V ZAGREBU

Mednarodna študentska zveza IAAS v novoletnem času organizira evropski kongres. Na letošnjega nam ni bilo treba potovati daleč, saj je potekal v Zagrebu. Udeležilo se ga je okoli 50 študentk in študentov iz Evrope in tudi ZDA. Slovensko društvo smo predstavljali trije študentje. Na kongresu smo na skupščini zveze IAAS izvolili nove generalne direktorje, se udeležili različnih delavnic in treningov mehkih veščin. Poleg tega smo spoznavali kulturo drugih udeležencev, se spoprijateljili, zabavali in pripravljali načrte za sodelovanje v prihodnosti.

Skupinska fotografija.

V Zagreb smo prispeli z vlakom pozno popoldne v četrtek 29. decembra. Na glavni železniški postaji sta nas in nemško udeleženko pričakala zagrebška študenta. Peljala sta nas kar do hostla, saj smo otvoritev dogodka na fakulteti že zamudili. Preostale udeležence in organizatorje kongresa smo spoznali zelo kmalu ob prvi skupni večerji in še kasneje pozno v noč. Dopoldan naslednjega dne je potekala skupščina zveze IAAS v prostorih Fakultete za agronomijo. Tam je potekalo večino aktivnosti. Popoldan smo se po kosilu odpravili na ogled znamenitosti mesta.

Zadnji dan starega leta smo se udeležili delavnic mehkih veščin. Trenerji so za nas pripravil tri različne delavnice, in sicer vodenje društva, improvizacija in čustvena inteligenca. Novoletni večer smo preživeli kot se za IAAS spodobi, z mednarodno večerjo (trade fair). Poskušali smo tradicionalne jedi in pijače sodelujočih držav. Sledilo je druženje in praznovanje začetka novega leta. Naslednji dan smo imeli prosto dopoldne, da smo se lahko spočili. Po kosilu pa smo se ponovno odpravili na fakulteto, kjer je potekala delavnica »Food Waste«, na kateri smo v skupinah zbirali ideje, kako se soočati s problemom živilskih odpadkov.

V ponedeljek 2. januarja so bile ponovno na vrsti delavnice mehkih veščin (reševanje razpisov, organizacija dogodkov…). Zvečer pa smo pripravljali pecivo (po slovensko miške) s skrivno sestavino. Druženje je potekalo do poznih ur. V torek je potekala skupščina zveze IAAS, na kateri smo se ukvarjali s prihodnostjo zveze. Izvolili smo generalne direktorje Vzhodne ter Zahodne Evrope.

Zadnji večer smo zaključili z drsanjem v parku kralja Tomislava in pub crawlom. Naslednji dan smo se s težkim srcem odpravili nazaj domov.

Za več fotografsko ujetih utrinkov pa priporočamo obisk galerije IAAS Hrvaška.

Mihael Čargo in Neja Medvešček